Dames van de Beethovenstraat

Een muzikale tragikomdie over de eigenzinnige Beethoven-dames

De deftige Beethovenstraat in Amsterdam - Zuid dankt haar status en sfeer aan deze flamboyante dames, veelal van Duits-joodse afkomst, die begin jaren dertig hun land ontvluchtten en neerstreken in de Beethovenbuurt. Dames van de Beethovenstraat ging 3 mei 2014 in première in de Balzaal in het Hilton Hotel in Amsterdam.

De voorstelling
Lotte, een elegante joodse dame van 93, woont al meer dan zeventig jaar in de Beethovenbuurt. Zij is met haar vriendinnen naar het Hilton Hotel gekomen om de aanstaande trouwerij van haar achterkleindochter Valentina voor te bereiden. Voor Lotte is dit een hele belangrijke gebeurtenis. In het oorlogsjaar 1942 verdween Lotte’s grote liefde op de dag van hun bruiloft en keerde niet meer terug. Met hem verdwenen haar prachtige trouwschoenen. Deze geschiedenis verbergt een pijnlijk geheim. Lotte’s hartsvriendin Irma, de extravagante 'Koningin van de Beethovenstraat’, blijkt hiervan meer te weten, veel meer…

De voorstelling speelt in de Ballroomzaal van Hilton Amsterdam, waar sinds jaar en dag (Joodse) bruiloften gevierd worden.

Dames van de Beethovenstraat is een vlijmscherpe, muzikale tragikomedie. Een bonte aaneenschakeling van anekdotes, schlagers, variété en openhartige ontboezemingen. Onder alles borrelt humor, vriendschap en een onverwoestbare overlevingsdrift.

De voorstelling kwam mede tot stand door een bijdrage van: